Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 04 December 2014

Mmmm, frambozen plukken, proeven, jam van maken

Als je het thema planten en vruchten doet, komt het wel fantastisch uit als je een uitnodiging krijgt om een kas leeg te plukken! Een kas die vol planten staat die vol frambozen hangen. Ard is een collega van en Elly en mij geweest (leerkracht) en is toen teruggekeerd naar het tuindersvak en heeft nu het bedrijf AwArd Raspberries in De Lier.

Ard vertelde ons ins en outs van de planten. We ontdekten dat er tweelingframbozen bestaan, dat ze niet meteen al zo heerlijk rood zijn, dat frambozen kunnen bloeden als ze overrijp zijn. Ook over de kas en hoe die is ingericht kwamen we dingen te weten. De frambozenplanten stonden in lange rijen naast elkaar met looppaden ertussen. Op de grond lagen twee ijzeren buizen naast elkaar, die bleken warm te zijn! Maar ze lagen ook op een bepaalde breedte uit elkaar, zodat er een karretje over kon rijden. Dat is handig, twee functies ineen: rails en verwarming.

We leerden dat Ard niet met de gieter langs alle plantjes hoeft, dat zou veel te veel tijd kosten. Er liggen slangen in ieder pad met een verbinding naar iedere plant. Door zogenaamde druppelaars komt het water in de grond in de pot terecht. Het water is regenwater dat wordt verzameld in een groot bassin. Voor het naar de planten gaat, gaat er plantenvoedsel bij. Als er teveel water gegeven wordt, is dat niet verloren. Onder het plastic blijkt een buis te liggen dat al het overtollige water weer afvoert om te kunnen hergebruiken. Ook over CO2-gebruik worden we voorgelicht.

Leuke attractie: Er hangt een ketting uit het plafond, als je eraan trekt gaat de deur automatisch open. Handig als je een volle kar bij je hebt.

En dan is het zover: plukken! Leuk! Lekker! Want tijdens het plukken mogen we al snoepen. Als alle bakjes vol zitten, wegen we hoeveel we geplukt hebben. We rekenen af met ons zelfverdiende soepgeld.

En oh feest: we krijgen een volle zak jamframbozen en geleisuiker mee. Daar koken we bij terugkomst in de PlusKlusKlas nog even jam van, iedereen een bakje mee naar huis.

Fantastische ochtend! Ook een keer meemaken? Aanstaand weekend mag iedereen langs komen. Meer info zie deze link.

Meer foto’s klik hier.