Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 04 October 2014

PlusKlusKlas op onderzoek in de tuin

Deze keer was de PlusKlusKlas een keer op vrijdag. Het blijkt een prachtige dag om de tuin om school eens nader te bekijken. Als je het over planten en groei wilt hebben, hoef je niet zo heel ver om je onderwerp te bestuderen. Gewapend met een vergrootglas gaan de kinderen het struweel in. De plantjes waar ze anders gewoon doorheen rennen krijgen u speciale aandacht. Blaadjes met en zonder haartjes, prikkelige planten, harde en zachte stelen. We ontdekken dat er een hoekje is met een schooltuintje waar een rode kool opkomt.

Alles wat gevonden wordt, verzamelen we in een bak. Binnen spreiden we alles uit. De kinderen bedenken een verdeling en maken groepjes met dezelfde eigenschappen. We bedenken dat de blaadjes ook gedroogd kunnen worden. Ze leggen het groen voorzichtig tussen kranten en daar leggen we boeken bovenop. Er wordt vast wat aangeduwd. Idee: nog meer pletkracht als je erop gaat zitten. Of nog beter: met zijn tweeën erop gaan zitten!

Op het einde van de ochtend krijgen ze een ‘ongelofelijke boom’-opdracht. Bedenk een hoe jouw fantastische boom vogels helpt zodat er geen katten bij kunnen en hoe hij zo is gegroeid dat kinderen er heerlijk kunnen spelen en nog zo wat eigenschappen. Voor de een makkelijker dan voor de ander, vooral omdat wat je bedenkt ook op papier moet komen te staan.

Klik hier voor foto’s van de ochtend.