Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 30 October 2014

Koken met erwten, smullen in de PlusKlusKlas!

Vast op de oogst van onze plantjes vooruitlopend gaan we erwtensoep maken. Koken is leuk omdat het allerlei vaardigheden verenigt. het recept moet goed gelezen worden, er moet afgewogen en gesneden worden, er is samenwerking nodig en we gaan ook nog uitrekenen wat de soep ons gekost heeft.

Een kind leest voor wat we allemaal nodig hebben. Alle ingrediënten hebben we al in huis, we gebruiken erwten uit de doos waar we er ook een paar uitgehaald hebben om te poten. Er is 400 gram erwten nodig. Ik vraag wat er op de doos staat. Daar staat 500 gram. Hebben we dan genoeg? Ja, 400 is minder dan 500. Maar dan merkt een kind alert op dat we al erwten uit de doos gehaald hebben, zou dat meer of minder dan 100 gram zijn? Ze schatten dat er nog genoeg in de doos zit, we hebben er hooguit 20 uitgehaald. We gaan het zo nawegen.

We gaan aan de slag. Er is een klein ml-maatje van 200 ml. Er wordt uitgerekend dat voor 2 L iedereen 2 kannetjes water in de pan mag schenken. Prei, wortel, een knolselderij en selderij worden klein gemaakt. Soep koken gebeurt in fasen, 2x een lange periode koken. Daardoor kunnen we mooi ook nog even klokkijken en berekenen hoe laat we de groenten moeten toevoegen.

in de wachttijd kunnen we mooi een plan maken. We hebben wel 2 liter soep, dat is meer dan wij nodig hebben. Wat we over hebben kunnen we verkopen. We tellen alle uitgaven bij elkaar op en komen uit op 13,55 euro. Hoeveel porties soep kunnen we denk je uit de pan scheppen? Wel 15. Er wordt bedacht dat we 1 euro per portie gaan vragen. En om mensen extra in de verleiding te brengen gaan we posters maken, zo kunnen we aandacht trekken. We bekijken hoe reclame voor eten eruit ziet. Er zitten bijzondere letters in, soms zien we een grapje, soms maken ze een aanbieding. Geïnspireerd gaan ze aan de slag. Er komen posters waar je trek van krijgt, je ziet welke heerlijke dingen er in de soep zitten en dat er een heerlijke geur vanaf komt.

Dan is de soep klaar. We proeven. Gelukt! het is lekkere soep en we verdienen wat want we verkopen een aantal porties aan ouders en oma’s en er wordt zelfs 10% fooi gegeven. Zij willen allemaal wel Heerlijke soep van de PlusKlus-groep!

Foto’s van het hele gebeuren: klik hier

Er is nog plaats in de PlusKlusKlas. Ken je kinderen die er zouden passen, tip hun ouders!