Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 11 September 2014

Creativiteit, inspiratie! De PlusKlussers ontwerpen een spel

Leuk, na een fijne lange vakantie komt de PlusKlusKlas weer bij elkaar. Het wordt een heerlijk relaxte bijeenkomst waar we eerst ieder een spel uitzoeken om te gaan doen, alleen en samen. Denk- en strategiespelletjes, maar de klei komt ook weer uit de kast.

Een van die spelletjes is het boomgaardspel, een spel met hele en halve appeltjes en een worm die appels eet maar ook zelf opgegeten kan worden. Een rekenspel met verschillende denkstappen, leuk om de rekenjongetjes erdoor gegrepen te zien. Een meisje sluit ook aan, ze merkt wel dat zij minder snel gaat, maar het lukt haar wel! Ik vertel dat het over breuken gaat en dat die pas een paar jaargroepen verder bij rekenen behandeld worden, helemaal niet gek als je even moet nadenken, goed als het probeert!

Na de vakantieverhalen en buiten spelen gaan we samen aan de slag om een nieuw spel te bedenken. We hebben het over creativiteit, nog niet iedereen kent dat woord. Ook het woord inspireren komt langs en wordt uitgelegd. Het is grappig dat we een aantal keer in het volgende gesprek kunnen aangeven dat ze elkaar dus inspireren, van het ene idee komt het andere, zo wordt het steeds leuker. Eerst nog wat aarzelend maar als ze eenmaal in de gaten hebben welke kant ze op kunnen denken zijn de ideeën niet van de lucht. Er zal een route zijn met hindernissen, opdrachten, beloningen. Ze mogen alvast een eigen routeontwerp tekenen op een A4. Al tekenend worden ze nog enthousiaster.

Een tipje van de sluiers: er is mist waarin je verdwaalt, als je verder moet op de rug van een schildpad ga je veel langzamer, er is een meer met spoken, er zijn kortere weggetjes waarover je iemand mee mag nemen. De langste route heeft wel 110 hokjes.

Nieuwsgierig naar wat ze gemaakt hebben? Kijk naar de foto’s op Facebook