Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 18 June 2014

Borstelrobots maken, leuke uitdaging in de PlusKlusKlas

Het idee van borstelrobots kwam ik een tijdje terug al googelend tegen, ik was meteen enthousiast, ze bewogen als kriebelbeestjes en waren verbonden met techniek, helemaal leuk!

Motortjes van 1,5 volt besteld en andere boodschappen gedaan, zelf proefexemplaar gemaakt en tegen mogelijke moeilijkheden opgelopen. Vandaag is het zover: we gaan afwasborstels van een motor voorzien die de borstel zo laat trillen dat die gaat ‘lopen’. Het is een les die toepassing van instructie vraagt en praktische vaardigheden. Daarnaast is probleemoplossend denken vereist, want voor je beestje niet meer omvalt of scheef zakt, moeten er een aantal aanpassingen worden gedaan!

De instructie is wat simpeler dan die we op internet vonden, want daar wordt gesoldeerd, dat gaan we niet doen. Maar wel elekriciteitsdraad strippen en verbinden met het motortje, een kroonsteentje bevestigen met gebruik van een schroevendraaier, oh ja, en de lange steel op de door jouw gekozen lengte zagen, niet te vergeten! Op welke plaats bevestig  je de motor, is er tegengewicht nodig? Met tie-raps als pootjes kun je net wat extra ondersteuning geven. Ze worden allemaal anders, iedereen is zeer betrokken bij zijn exemplaar!

Door het snelle trillen vliegt er ook weleens een kroonsteentje weg. Gewoon opnieuw bevestigen. Niemand geeft op.

Voor we begonnen met bouwen hebben we geïnventariseerd wat de kinderen al wisten van elektriciteit. Het heeft iets te maken met windmolens en machines en batterijen. Zit er stroom in de grond? In water of de zee?

Volgende keer gaan we bekijken hoe een batterij en zo’n motortje nou precies werken. Oh nee, dat wordt de week daarop, want volgende week gaan we naar het Stedelijk Museum Schiedam, een museum met mooie tentoonstellingen en een geweldig educatief aanbod. Speciaal voor ons is het aanbod wat aangepast. Volgende week horen jullie uiteraard meer.

Voor foto’s en filmpjes: klik hier door naar Facebook