Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 06 March 2014

Speuren naar sporen met de PlusKlusKlas

Wat een heerlijke dag om op pad te gaan! De kinderen wilden graag over ‘natuur’ werken, en de Papaver is op loopafstand van de school. Daar hebben ze momenteel een tentoonstelling over sporen van dieren met allerlei leuke vragen en opdrachten. Bij sporen kun je aan veel dingen denken, blijkt: pootafdrukken, maar ook poep, geur, etensresten en vraatsporen, kortom alle dingen die je tegenkomt waaraan je kan zien dat er een dier actief was.

Daar spelen ze bij de Papaver leuk op in. Er staan wc’s met verschillende soorten dierenpoep erin (met de klep dicht, door die op te tillen kon je het verschil ontdekken tussen poep van vleeseters en poep van planteneters. Er is een detectivespel waar je via raadsels erachter moet komen over welk dier het gaat, aan een tafel liggen houten vosjespuzzels waar je via geur moet bepalen bij welke moeder ze horen. Om maar wat voorbeelden te noemen. In tweetallen gingen de PlusKlussers aan de slag.

Daarna konden we gewoon in ons T-shirtje buiten in de zon zitten eten. (Op het terras by the way waar de schrijfster van Havo is geen optie een overleg had met de schrijfster van Opvoeden tot geluk)

Via de ruik-pluk-en-proeftuin (leuk!) gingen we op pad om op zoek te gaan naar echte sporen via een speurtocht. Lekker speuren, maar ook lekker klimmen en rennen. De ochtend vloog om, en daarom hebben we de speurtocht maar voor de helft kunnen doen. Tip voor de ouders van alle deelnemers: bij lekker weer nog een keer afmaken, het Heempark is erg mooi!

Overigens waren we de ochtend gestart met een mindmap over de natuur. Alle kinderen hadden ideeën en bijdragen, gezamenlijk vulden we het hele bord. Zo kwamen we vanzelf tot een indeling en er bleek veel meer onderdeel van de natuur te zijn dan we eerst dachten. We brachten elkaar op ideeën! Ook het verschil tussen natuur en cultuur kwam nog even aan bod. Nieuwsgierig naar de mindmap? Hij zit in het fotoalbum, klik hier.

Heb je tips of leuke ideeën voor ons? Meld ze hieronder!