Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 27 February 2014

De smaak te pakken in de PlusKlusKlas (…of toch niet?)

De laatste bijeenkomst van dit blok hebben we het over smaak en reuk. We gaan dus proeven doen met proeven. Dat belooft wat.
Voor we beginnen wijzen we alle ouders waar ons nieuwe lokaal is. We gaan verhuizen binnen de school en krijgen nu een lokaal met smartboard, wat erg fijn is. We gaan ook op een ander plein spelen dat er heel leuk uitziet (en echtere doeltjes heeft!).

Vandaag doen we half om half, we starten in ons oude lokaal, maar de proefjes staan klaar in het nieuwe. Dat betekent veel heen en weer lopen, door gangen, en trappen op en af.
Bij proeven speelt ruiken ook een belangrijke rol, weet een meisje al. Een jongen oppert dat je pupillen hebt om te proeven. Bijna goed, het zijn inderdaad de smaakpapillen die op je tong zitten die voor jou smaak waarnemen. Als je je tong uitsteekt, kun je die ook zien zitten als kleine puntjes.
We kijken een filmpje over dit onderwerp. Dan is het tijd om het nieuwe plein te inspecteren en in gebruik te nemen!

Na de pauze doen we proefjes met smaak en reuk. Een heuse geurmemory: kun jij twee potjes met dezelfde geur vinden? Voor sommigen is de verleiding groot om even de dekseltjes op te tillen om te kijken.
Dat je smaak in de war raakt als je iets totaal anders ruikt ervaren sommigen (niet allemaal) als ze moeten zeggen of ze appel of peer proeven terwijl ze aan een ui ruiken.

Er waren nog verschillende andere proefjes, ik noem er een paar: we testen of je echt verschillende smaken op verschillende plaatsen op de tong beter proeft. De wetenschap heeft dat jarenlang beweerd maar omdat daar nu twijfel over is ontstaan probeerden we het zelf uit met wattenstaafjes gedoopt in zout, zoet, zuur en bitter.

Om iets te kunnen proeven moet je tong vochtig zijn, we proberen het door op een droge tong een suikerklontje te leggen. Ik heb het geprobeerd, bij mij werkte het inderdaad zo. Er waren nog al wat kinderen die zeker weten ‘heel zoet’ proefden. Wellicht dat de overweldigende gedachte dat ze suikerklont op mochten eten een zuivere waarneming even in de weg stond… :).
Voor meer foto’s: klik hier