Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 02 December 2018

De rijmen waren kras, in de Kolibrie-Klas

Verslag van vrijdag 30-11-18

  • Spelen: alleen talige spellen
  • Spaans
  • Bezoek van een rioolmeneer die onder het luik wil kijken. In de kruipruimte staat een behoorlijke laag water.
  • Bespreken van de gefotografeerde pictogrammen van vorige week. In welke categorie zitten ze?
  • Filmpje van Klokhuis over poëzie
  • Buitenspelen
  • Ter introductie van het onderwerp poëzie en gedichten laat ik een kistje zien waarin ik (lang geleden ;)) de gedichtjes die ik schreef bewaarde. Ik leer er een paar voor, ook een verrassing voor mij. Sommige zijn grappig en goed gelukt, andere gewoon probeersels. Het hoeft allemaal niet meteen professioneel of perfect.
  • De kinderen krijgen informatie op papier over gedichten schrijven, over verschillende rijmschema’s en soorten rijm. Ze mogen daarna een gedicht schrijven in een rijmschema. De helft van de kinderen heeft nog nooit zoiets gedaan. Ze gaan stil en geconcentreerd aan het werk. De meeste gedichten hebben a,a,b,b-schema, sommigen letten al op beginrijm of binnenrijm. Een enkeling gaat de uitdaging van een a,b,a,b-schema aan. Sommigen krijgen echt in de gaten dat gedichten maken spelen met taal is en dat verandering van één woord een groot verschil kan maken. Aan het eind van de ochtend lezen ze voor. Spontaan applaus. Iedereen op zijn eigen niveau zijn best gedaan en trots en tevreden :).

Hieronder foto’s van de ochtend. Klik hier voor een link naar de website als je de blog per mail krijgt en foto’s op groot formaat wilt zien.