Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 11 October 2017

Suikeronderzoek in de PlusKlusKlas

Vandaag doen we na het spelen een bijzondere mindfulness-les. We gaan naar het speellokaal en ieder kind krijgt een ongekookte spaghetti-staafje. Ze voelen eraan en verwoorden dat het hard is, en stijf. Daarna krijgt iedereen een gekookte spaghettisliert. Die is heel anders! Slap, kan swingen, buigbaar, kan niet rechtop staan.

We gaan nu een oefening doen waarbij je je lichaam als een ongekookte, harde spaghetti maakt door spieren aan te spannen, en bij de ontspanning is je lijf meer als een gekookte spaghetti. Bewust ademen met ogen dicht. Zelf voel ik dat mijn hoofd leeg wordt. Dat herkennen de kinderen, maar er is ook een kind dat aangeeft dat hij dat juist niet fijn vindt. Toch goed om te blijven oefenen, je oefent concentratie en sommigen ook om niet alle gedachten meteen te uiten maar rustig in het hoofd te laten zitten.

Er is een heel leuk proefje met M&M’s waarbij je ontdekt dat er kleurstoffen gebruikt zijn. Het effect van water op de snoepjes is groter dan de voorspellers bedacht hadden. Leuk dat de M die op het snoepje geprint is, later boven komt drijven en los op het water drijft.

Na de pauze doen we een belangrijk onderzoek: hoeveel suiker zit er eigenlijk in allerlei producten? Eerst leren de kinderen waar ze dat kunnen vinden en hoe ze moeten kijken. We geven een voorbeeld met drop. Het staat aangegeven per 10 gram. Hoeveel dropjes is eigenlijk 10 gram? We bekijken het op een weegschaal: 4 dropjes. op de verpakking staat hoeveel gram suiker erin zit. De kinderen gaan dat omrekenen naar suikerklontjes. Dat is best lastig rekenen! Eén suikerklontje weegt 3 gram.

En daar blijken dus twee suikerklontjes in te zitten. Vier dropjes eten betekent dus 2 (kleine) suikerklontjes opeten.

Nu gaan de kinderen in kleine groepjes zelf allerlei drankjes en een paar koeken onderzoeken. Best moeilijk, want je moet met verschillende dingen rekening houden. En het blijkt dat als je een snelle Jelle eet, je wel 11 suikerklontjes wegwerkt. Handig als je met een zware bergbeklimming op de fiets snel energie nodig hebt, maar in het gewone leven niet echt nodig. Tijdens het werken komt nog een fotograaf langs. Leuk, hij komt foto’s nemen voor het Rabobank-tijdschrift. Dat kwam nog omdat we eerder over geld werkten. Benieuwd hoe we erop staan…

We ontdekken dat iedere fabrikant het weer anders vermeldt. Soms gaat het over een heel flesje, dan weer over 100 ml. Verwarrend als je snel wilt vergelijken.

Als afsluiter doen we nog even Simon says en dan iets te eten noemen. En dan is een leuke leerzame ochtend weer om!

Hieronder de foto’s van de ochtend. Voor de foto’s op groot formaat op de website klik deze link als je de blog in de mail leest.