Review Positive Discipline


kolibrie-avatar

De opvoedtools die ik voorheen gebruikte, leidden niet tot het einddoel wat je voor ogen hebt voor je kinderen

Ik heb veel gehad aan de cursus. Ik had al in praktijk gemerkt dat het traditionele straffen en belonen niet werkt, maar wist niet goed wat dan wel. Ik had al eerder een 1 daagse cursus Positive Discipline gevolgd waar je de basisprincipes leert kennen, maar ik moet zeggen dat ik meer heb gehad aan jullie verdiepingscursus waar je elke tool in detail leert kennen en kunt oefenen. Ook is de cursus een mooie mix van achtergrond theorie waarom de tools zo opgezet zijn zoals ze zijn, en praktische vertaalslag en voorbeelden hoe je het in praktijk kunt doen.

Persoonlijk vond ik de grote eye-opener van deze cursus dat de opvoedtools die ik voorheen gebruikte, niet leidden tot het einddoel wat je voor ogen hebt voor je kinderen, zoals zelfstandige, verstandige wezens die goed keuzes kunnen maken en weerbaar zijn. Ook dat de communicatie van hoe je iets zegt, een wezenlijk verschil kan maken in hoe iets overkomt bij je kind en dus wat voor gedrag er uit voort komt. Vooral de oefeningen waarin je zelf kind speelt waren daarin heel verhelderend. Ook heel fijn waren de verkeerde doelen zodat je beter weet wat voor opvattingen er achter het gedrag van je kind kan zitten, en inzichten in je eigen opvoedstijl en wat voor gedrag dat oproept bij kind. Verder zijn de tools zelf heel praktisch en je merkt in praktijk dat het echt effect heeft op hoe je kind reageert. Bijvoorbeeld de knuffel als je kind boos is. Ik ga zeker nog meer van de tools uitproberen en het gezinsoverleg invoeren. Ik raad alle ouders aan deze cursus te volgen!

Als laatste wil ik nog doorgeven dat ik jullie duo-presentatie erg prettig vond, zo kun je goed alles in vlot tempo doen en elkaar aanvullen waar nodig. Ook de cursus online doen is mij prima bevallen. Het grote voordeel is dat je geen oppas hoeft te regelen en dus in alle rust kunt deelnemen. Ook voor ouders die de cursus samen willen doen lijkt me dat een groot voordeel. Het gemis aan F2F contact bij de oefeningen is goed ondervangen met de break-out rooms. Ik denk ook dat veel mensen ondertussen wel gewend zijn aan videobellen door Corona en deze opzet past daar dan prima in.