Kolibrie
stokroos
Title of Image

T. Kieboom:
Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is

Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is

Dit boek raad ik altijd aan aan ouders als ze nog niets van hoogbegaafdheid weten. De titel geeft al aan dat het beeld dat we hebben van hoogbegaafdheid niet altijd klopt: we verwachten daar wonderkinderen die ons dagelijks versteld doen staan, vaak is het gewoner.
Verder benadert het het onderwerp veelzijdig, je krijgt een goed beeld van hoe het zich kan manifesteren en wat het kan betekenen.

C. Dweck:
Mindset, de weg naar een succesvol leven

Mindset, de weg naar een succesvol leven

De Engelse ondertitel geeft de lading van dit boek goed weer: How we can learn to fulfill our potential.

Carol Dweck heeft veel onderzoek gedaan naar mindset, de manier waarop jij naar intelligentie kijkt, en de gevolgen daarvan op ontwikkeling. Dit boek geeft een helder inzicht in hoe je eigen houding ervoor kan zorgen dat je jezelf tegenhoudt in je ontwikkeling. Mag je fouten maken of denk je dat fouten je ontmaskeren als dom, is succes van anderen inspirerend of laat het zien dat jouw niveau maar laag is?

Als je eerlijk naar jezelf kijkt, kun je besluiten dat je over wilt stappen van een 'fixed mindset' naar een 'growth mindset', en dat werkt bevrijdend. Mindset is onderdeel van mijn training.

S. dBruyn, M. Schaminée:
Onderpresteren, Help je kind de middelbare school door zonder duwen en trekken

Onderpresteren, Help je kind de middelbare school door zonder duwen en trekken

Hoewel dit boek geschreven is voor ouders van middelbare scholieren, loont het toch te moeite om al eerder kennis te nemen van het mechanisme dat hier beschreven wordt.
Onderpresteren is een mechanisme dat ongemerkt vaak ondersteund wordt door ouders. Dit boek daagt uit op onderzoek te gaan naar je eigen rol hierin en geeft tips hoe je ermee om kunt gaan. Soms confronterend.

S. Seagal, D. Horne:
Human Dynamics, Samen leven, samen werken

Human Dynamics, Samen leven, samen werken

Human dynamics geeft een indruk van hoe mensen in basis verschillend kunnen zijn en wat dat betekent in omgang, communicatie en beleving.

Dat iedereen anders is, wist ik al. Hóe anders, daar kreeg ik pas een beeld van toen ik met human dynamics kennis maakte. Geeft veel inzicht en handvatten.

J., J., E. Sinot:
IQ te koop! Hoogbegaafd van nul tot achttien

IQ te koop! Hoogbegaafd van nul tot achttien

Aardig boek over hoogbegaafdheid in de praktijk, geschreven door drie auteurs: twee ouders en hun hoogbegaafde dochter. Het geeft een beeld van hoe het leven van de dochter loopt, hoe de contacten met school zijn en hoe ouders en de dochter zelf dat ervaren. Tegen het einde is vooral het meisje zelf aan het woord.

Geeft inzicht in waar je tegenaan kunt lopen met een hoogbegaafd kind, maar jouw kind kan weer heel anders in elkaar zitten.

W. Kuipers:
Verleid jezelf tot excellentie! Gereedschap voor extra intelligente mensen

Verleid jezelf tot excellentie! Gereedschap voor extra intelligente mensen

De kracht van Verleid jezelf tot excellentie ligt wat mij betreft vooral in het feit dat er zo'n veelzijdig beeld van hoogbegaafdheid gegeven wordt. Dat doet de schrijver door een veelvoud van schakeringen op te voeren.
Via de persoonlijkheidstypen rationalist, hoeder, ambachtsman en idealist laat Kuipers zien hoe divers mensen hun excellentie in de wereld kunnen zetten.
Verfrissend is het dat de term hoogbegaafdheid en alle (voor)oordelen die daarmee samenhangen wordt losgelaten.

Het boek is geschreven als coachboek, mij hielp het aan een beeld van oneindig veel mogelijkheden binnen hoogbegaafdheid.

Ik raad dit boek vaak aan!