Kolibrie
stokroos
Title of Image

Aanpak - gereedschap

Ieder kind is anders, heeft andere behoeftes en interesses. Ik vind het iedere keer weer leuk om dat te ontdekken en daarop aan te sluiten. Hoogbegaafde kinderen hebben nog weer hun eigen gedrag en behoeften. Het helpt dat ik ze heel goed snap.
Ik werk dan ook altijd op maat bij coaching en begeleiding.

Naast mijn opleiding tot specialist hoogbegaafdheid heb ik in de loop der jaren daarvoor verschillende tools verzameld. Sommige zelfontwikkeld, voor andere dankbaar gebruik makend van bestaand materiaal. Ik heb een drang tot steeds meer leren zodat ik op steeds meer manieren aan kan sluiten. (Deze lijst is nog lang niet af 😉)

Een beknopte blik in mijn gereedschapskist:

Werkvormen die ik oa. gebruik: tekenen, schilderen, spel met poppetjes, kleien, filmpje maken, kwaliteiten ontdekken, ademen, mindmaps maken, interviewen.

Sowieso bestaat een bijeenkomst uit een kennisdeel en een creatieve / ‘doe’-verwerking verwerking om zowel het denkende als het praktische deel van de hersenen aan te spreken zodat het geleerde meer beklijft.

En humor, de grote verbinder en sterke kracht.

Krachtdierenspel

Dieren zijn een geweldige ingang, ze hebben geen oordeel, spreken tot ieders verbeelding en hebben krachten waar jij je aan kunt spiegelen. Een heel mooie manier om talenten naar boven te brengen en zoeken naar eigen krachten of duidelijk te krijgen wat jij van een bepaald dier kunt leren.

Krachtdierenspel - Wolf

Speelkind

Het boek Speelkind

Kinderen zijn net acteurs: ze houden gewoon van spelen! Spelvormen kunnen grote impact hebben bij onzekerheid en angst bij kinderen. De spelvormen dienen als handvatten om zelfvertrouwen te krijgen en beter in je vel te zitten. Ik heb de workshop van Irma Hartog gevolgd, was heel leuk om te ervaren en om te gaan gebruiken bij kinderen.

Cognitieve animatie

Cognitieve animatie is een mooie manier om de negatieve gedachten te verslaan. De insteek is om de gedachten los te gaan zien van jouw persoon, als een soort van monstertje dat jou lastig valt. Daar ben jij niet van gediend! Zo is ontstaan om niet alleen tegengedachten te ontwikkelen, maar dit monster ook letterlijk te verslaan door hem te verproppen of te verscheuren. Vinden kinderen geweldig. Extra effect: van denken naar doen, van het hoofd naar het lijf. Heel effectief.

Illustratie cognitieve animatie

Coachee!

Ik ben licentiehouder en mag dus dit prachtige spel met kinderen spelen. Het spel start met een inspirerend verhaal over een koetsier die en reiziger op gaat halen… Tijdens het spelen komen vragen en allerlei opdrachten langs rond zes thema’s: kind en gezin, kwaliteiten en talenten, emotionele ontwikkeling, de hulpvraag, school, oplossend vermogen van het kind. Een leuke manier om meer te weten te komen en op een gemakkelijke zinnige manier in gesprek te gaan. De echte steentjes maken het nog specialer.

Coachee! spel

De Coole Kikker

Ik gebruik graag de spellen die Anne Kooijman heeft ontwikkeld. Vrolijke bordspellen bijvoorbeeld, voor kinderen die alleen maar kunnen denken aan wat er allemaal mis kan gaan. Daarmee leren ze hun faalangstige-, pieker- en dwanggedachtes te veranderen in opkikkertjes, dan kunnen ze moeilijke situaties beter aan! Ik heb ook de Coole Kikker Sovatraining gevolgd.

De coole kikker

Positive Discipline

Ik ben helemaal fan van deze benadering van opvoeden:

‘Positive Discipline’ is een uniek programma speciaal ontwikkeld om je als ouder, opvoeder, leerkracht of professional te ondersteunen om kinderen bij te staan in hun ontwikkeling tot verantwoordelijke, respectvolle en vindingrijke leden van de samenleving. Gebaseerd op de succesvolle Positive Discipline boeken van Dr. Jane Nelsen leert het belangrijke eigenschappen en vaardigheden op een zowel voor volwassenen als kinderen respectvolle en bemoedigende manier.

Tijdens de opleiding tot Positive Discipline Parenteducator heb ik zelf ervaren hoe krachtig deze manier is. Een aanpak die goed is voor alle kinderen maar zeker ook aansluit bij hoogbegaafde kinderen, omdat je handelt vanuit respect en verantwoordelijkheid geven.

Positive Discipline poster