Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 08 January 2016

Salvé! Romeinen in de PlusKlusKlas

Een nieuw blok, een nieuw thema! We gaan over Romeinen werken, een volk dat van alles heeft gedaan en bedacht waar we nu nog steeds mee te maken hebben: woorden in onze taal, onze kalender en de namen van het jaar, het getal nul, Romeinse cijfers, om maar wat te noemen. En Romeinse kinderen gingen ook naar school. We verkennen wat er hetzelfde en wat er anders zal zijn geweest.Een van de dingen die hetzelfde waren: ze schreven dingen op. Maar ze hadden geen schrift zoals wij, zij schreven op wasplankjes waar ze met een stokje (stylus) in krasten. Als het plankje vol was, wisten ze het uit en gebruikten de pagina opnieuw. Heel handig dus. Wij gaan vandaag ons eigen wasplankje maken. Niet van was, dat lukt niet, maar van klei.

De kinderen maken een platte plak van de klei en snijden er een mooi vierkant ‘plankje’ van. Vervolgens mogen ze er een tekst in graveren. Maar niet zomaar een tekst, we gaan latijn leren! We beginnen met hoe je jezelf voorstelt: Ego ‘je naam’ sum. Het zijn maar twee nieuwe woorden, maar de kinderen vinden het bijzonder: ze spreken latijn.

Ook hun leeftijd mogen ze erbij schrijven als ze willen. Wel in Romeinse cijfers natuurlijk. We zoeken ook nog even op op Internet hoe de Romeinen die cijfers uitspraken vroeger, kunnen we ook nog oefenen. Ikzelf al 49 annos habeo. Oh nee, XLIX, zelf ook nog even oefenen….

Romeinen is een heel rijk onderwerp. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft er een mooie tentoonstelling over waar we naartoe willen gaan.

Hieronder foto’s van de ochtend. Als je deze blog per mail ontvangt zie je een verkleinde weergave. Voor de oorspronkelijke foto’s klik hier.

PS: onze PlusKlusKlas zoekt nieuwe leerlingen erbij, ken je mogelijk geïnteresseerden, geef ze een tip!