Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 10 December 2015

PlusKlusKlas in SPACE! (Expo)

Wow, wat ben ik enthousiast over ons bezoek aan de Space Expo in Noordwijk. Op de website staan wel wat foto’s van hoe het eruit ziet, maar dat doet geen recht aan hoe het er voelt als je binnen bent. We krijgen een rondleiding van Robbert, hij neemt ons door de deur met de raket erop naar een hoge donkerachtige ruimte waar van alles in staat en in de lucht hangt. Er is heel veel en wij gaan het allemaal zien en beleven.Na het vertellen van wat informatie wat wat is, dat de satelliet waarin De eerste beleving die we krijgen is dat we plaats kunnen nemen in de kuipjes van de Soyuz, dezelfde waarin André Kuipers de aarde verlaten en weer bereikt heeft. Vervolgens zie je op een schermpje dat je gelanceerd wordt en de stoelen schudden van de weerstand en de vaart tot je de dampkring uit bent, heel echt allemaal.

We mogen in het International Space Station ISS dat daar gewoon staat opgesteld. We leren hoe de astronauten kunnen sporten zonder weg te zweven, we zien in welke slang hun plas wordt weggezogen en waar ze poepen (met een gordel vastgeketend aan de wc) heel interessant allemaal natuurlijk. Het is heel bijzonder om even in levende lijve rond te kunnen lopen in de kleine ruimtes die we kennen van interviews in de ruimte op tv.

De enorme echt raketmotor, het licht en geluidseffect met rookwolken om het opstijgen zo goed mogelijk na te bootsen. Er zijn twee grote schotel tegenover elkaar waar we kunnen ervaren hoezeer die geluid kunnen versterken. Erg grappig om gefluister aan de overkant zo luid en duidelijk te horen.

De kinderen nemen plaats op een apparaat dat hen weegt en dan kunnen ze willekeurig welke planeet aanklikken en krijg je hun gewicht op die planeet te zien. Dat kan gigantisch zijn (zo zwaar als de Eiffeltoren) of weinig (zo zwaar als een kip). En nog veel meer. Wij hebben niet eens alles gezien.

Mijn persoonlijke favoriet was de hellingbaan met glijplank. Er stond een camera op gericht en als je op de plank ging liggen en jezelf op de  plank afzette naar boven, kreeg je ophet scherm een beeld met de maan en jou als zwevend in het heelal of springend op de maan.

Dankjewel meneer Robbert, voor alle informatie, we hebben ervan genoten.

En oh ja, natuurlijk heeft iedereen ook nog even een foto gemaakt van zichzelf in maanlanderspak. Ik zou zeggen: ga het zelf eens ervaren :).

foto Finn foto Freya

De foto’s:

Voor wie deze blog per mail ontvangt en de foto’s op volle grootte wil zien, klik hier, dan word je doorgeschakeld naar de website.