Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 02 October 2015

Geschiedenis en gevels, PlusKlussers doen mooie stadswandeling door Delft

Wat een prachtige dag voor ons plan van vandaag! Blauwe lucht en zon, zo kunnen we onbekommerd de stad inlopen en zien wat Delft aan architectuur te bieden heeft.

Maar eerst zorgen dat we iets meer weten van de geschiedenis. We bekijken een paar korte filmpjes over het ontstaan van steden, over stadsmuren en smalle straatjes.

Na de middeleeuwen is het bouwen steeds luxer geworden: grote huizen, grote raampartijen en allerlei soorten versieringen om rijkdom te laten zien. Ook aan de gevels werd aandacht besteed, er ontstonden klok-, tuit- en trapgevels en allerlei tussen- en mengvormen.

Met deze bagage gingen we op pad. We kwamen meteen al nieuwe architectuur tegenover oude tegen, handig als er een jaartal is ingemetseld, dan weet je hoe oud.

Om de kinderen te stimuleren hebben we een kleine camera bij ons waar de kinderen foto’s mee mogen maken van gebouwen of details die onderweg opvallen. Die foto’s zie je hieronder.

Het is een groep jonge kinderen, dat merken we ook wel, een aantal wil gewoon eigenlijk het liefst de hele weg rennen en ieder heuveltje of bankje nemen. Maar er wordt door anderen serieus rond gekeken (blik omhoog) en we ontdekten dat Delft vele tuitgevels heeft. Ook best veel gezien: takelbalken bovenaan de gevel, met een haak waarmee zakken koffie, thee of andere zware lading omhoog gehesen kon worden.

Verrassing: op de Markt kwamen we een paar historische figuren tegen, het meisje met de parel kwam zomaar voorbij lopen!

Bij terugkomst nog even tijd om heerlijk buiten te spelen.

Als je deze blog per mail krijg en je wilt de foto’s ‘full force’ zien, klik hier.