Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 27 October 2016

Geschiedenis: steeds verder terugtellen

Ons nieuwe thema is archeologie. Daar hebben we heel veel zin in! Volgende week komt er een archeologe om ons les te geven. Ter voorbereiding daarop maken we deze week vondstvlaggetjes. Volgende keer gaan we die gebruiken.Archeologie heeft natuurlijk te maken met geschiedenis. Er is een leuk boek uitgegeven: De oma van de oma van mijn oma. In dit boek wordt van allerlei dingen verteld hoe die vroeger waren, wat langer geleden en nog wat langer geleden. In de klas hebben we voorgelezen hoe de ontwikkeling van de wc is verlopen, een heel interessant onderwerp natuurlijk, met grappige plaatjes.

We leven nu in 2016, volgend jaar is het 2017, dan 2018, het telt gewoon door. Waar kom je uit als je terugtelt? In het jaar nul. In de PlusKlusKlas weten ze wel wat er gebeurde in dat jaar: Christus werd geboren. Maar daarvoor was ook tijd, behoorlijk wat zelfs! je telt dan weer verder, voor Chr. We laten een tijdbalk zien met verschillende periodes, getekend als op een rol papier. Aan het begin zien wij een een heel stuk van de rol opgerold. Dat betekent dat er voor de tijd van jagers en boeren nog een hele lange periode zit. Gelukkig hebben wij een groot klapuit-boek waarmee we dat zichtbaar kunnen maken. We zien daarop dat de mens eigenlijk pas korte tijd op aarde loopt en dat de start van de aarde, de oerknal, 4,5 miljard jaar geleden was!

Nu gaan wij zelf een tijdlijn maken. We houden de periodes aan van de tijdlijn op het smartboard. Dat betekent dat iedere periode een eigen kleur krijgt, lekker overzichtelijk. De kinderen mogen passende tekeningen maken voor een tijdvak naar eigen keuze. Ze kunnen zich laten inspireren door het uitklapboek en gewone boeken. Ik geef aan dat als je niet precies weet hoe je iets moet tekenen dat je het gewoon kunt vragen. Ook tekenen is iets dat je soms gewoon een keer voorgedaan moet krijgen met instructie.

Er komt allerlei moois op te liggen: vrouwen met mooie jurken en hoog haar in de pruikentijd, een monnik met een kruis aan een ketting (rozenkrans), een hut in de tijd van de jagers en een Romeinse helm bij tijdvak Romeinen. De tijdlijn ziet er al mooi uit, maar gaat later nog aangevuld worden met de tekeningen die nog afgemaakt gaan worden.

Voor volgende week mogen de kinderen het oudste wat ze thuis in huis hebben meenemen, de archeologe kan er dan naar kijken.

Ontvang je deze blog per mail, klik dan hier om de foto’s op groot formaat op de website te kunnen zien.