Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 01 July 2016

Warm? Koud? We meten het in de PlusKlusKlas

We gaan het vandaag over temperatuur hebben, toch een niet onbelangrijk onderdeel van het weer. We zien een grappig plaatje van een mevrouw die met haar onderlijf in bikini op het strand ligt en met haar bovenlijf in een dikke jas in de sneeuw met een pinguïn. Vandaag is het niet koud. Wat zou de temperatuur eigenlijk zijn?De kinderen doen uitspraken die variëren van zes tot dertig. Mooi, we gaan eens even kijken of dat klopt.

We delen thermometers uit. Iedereen kijkt hoe hoog die staat. Als ze het weten begint het experimenteren. Want je kunt de temperatuur beïnvloeden, door je hand ertegen te houden, maar ook door te wrijven tegen van alles en nog wat (je trui, je haar, je buik, heet gewreven handen). De hoogste temperatuur de ze weten te bereiken is dertig graden.

Binnen blijkt het overigens 24 graden te zijn. We gaan als we naar buiten gaan kijken of dat verschilt met buiten.

En dan nu: een weergedicht. De kinderen krijgen opdracht om een elf over het weer te maken. Iedereen gaat aan de slag nadat we eerst met zijn allen een voorbeeld op het bord hebben gemaakt en gebrainstormd over woorden die je allemaal zou kunnen gebruiken. Er komen mooie resultaten uit, over allerlei soorten weer. volgende keer kunnen we die weer gebruiken.

Het tweede deel van de ochtend besteden we aan het weerbericht. Wat vertellen ze daar eigenlijk, en hoe of wat laten ze erbij zien? Ze krijgen de opdracht om een eigen weerbericht te maken. Eigenlijk zou het natuurlijk het leukst zijn als we dat echt konden doen, een weersverwachting geven die gebaseerd is op de werkelijkheid, maar daar hebben wij de apparatuur niet voor. De kinderen mogen een eigen tekst bedenken in groepjes. Er vormt zich een wat grotere groep waarvan ieder een dag van de week voor zijn rekening neemt. Een leuk idee, het vraagt de nodige onderlinge communicatie om alles voor iedereen duidelijk te maken.

We krijgen het weerbericht niet af, we werken en volgende week verder aan. Ik zeg dat we echt kunnen filmen, dat vinden ze een heel erg leuk idee.

Hieronder een foto-impressie. Als je deze blog per mail krijgt en je wilt de foto’s op volle grootte zien, klik dan hier.