Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 02 July 2014

Borstelkunst en statische electriciteit onderzocht in de PlusKlusKlas

Vorige week bekeken we kunst, deze week gaan we het zelf maken. Of eigenlijk: laten maken. Door onze borstelrobots. Doop de borstels in de verf, zet ze aan en laat ze hun gang gaan op papier. Dat was heel leuk en er kwamen ook heel eigen schilderijen uit voort!

We spraken nog even over kunst. Wat is dat eigenlijk? Moet kunst mooi zijn? Er komen tentoonstellingen van, dan kun je het kopen. Hoe duur is kunst eigenlijk? Van het een kwam het ander en we hebben later nog even opgezocht hoe duur nou eigenlijk de Nachtwacht is. Veel meer miljoen dan ze gedacht hadden!

Na de pauze gingen we in de weer met ballonnen, om met statische electriciteit te werken. Aansprekende proefjes die laten zien hoe je met statische lading dingen in beweging kunt brengen: met een opgewreven ballon kun je snippers papier optillen en een blikje laten rollen, je haar gaat ervan omhoog staan en je kunt de ballon aan het plafond laten plakken. Geweldig was ook dat we met de hele groep in de wc verdwenen met het licht uit, het was echt pikdonker, je zag geen hand voor ogen. Daardoor konden we des te beter zien dat we zonder stopcontact, maar mét een statische ballon een spaarlamp konden laten branden. Wonderlijke belevenis.

Om het even goed af te ronden kijken we leuk een aflevering van Klokhuis waarin uitgelegd wordt hoe een batterij eigenlijk werkt.

Na afloop hangt de ballon nog steeds verkleefd aan het plafond. Zou hij er volgende week nog hangen?

Foto’s van het gebeuren: op Facebook.