Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 04 June 2014

Honingzoet: dat werkt wel in de PlusKlusKlas

Er zijn kleine dieren waar we veel aan hebben: de bijen, ze zorgen voor honing! Om hier goed van bewust te worden en omdat koken leuk en leerzaam is, starten we de dag met het maken van verschillende honingrecepten: cakejes, koekjes en een fruitsalade.

De kinderen worden verdeeld in drie groepjes, ieder groepje krijgt zijn eigen recept. Er zijn liefhebbers om te snijden, die gaan aan de slag met appels, sinasappels, bananen, citroen, en honing. Bij de andere groepjes moet afgewogen worden: boter, suiker, honing. Het is een kwestie van goed lezen en de verschillende stappen te volgen. In de gaten houden hoeveel gram er precies op de weegschaal ligt, moet er wat bij of nog wat af? Er wordt boter gesmolten en gemengd, er zijn stadia die er niet zo smakelijk uitzien. Gelukkig werken de kinderen uitstekend samen.

We besluiten dat het recept niet helemaal klopt: het beslag is nog veel te dun om voor cakebeslag door te gaan. Op gevoel voegen we een aantal keer een kleine portie meel toe, tot het er goed uitziet. Het deeg voor de koekjes krijgt dezelfde behandeling. Uiteindelijk is er zoveel deeg, dat iedereen nog even zijn eigen koekje mag vormgeven.

Dan gaat het in het kleine oventje en is het wachten. De salade kunnen we al wel proeven. Veel kinderen vinden het lekker. Iets nieuws proeven is best een beetje spannend soms…

We gaan vragen bedenken over bijen. Hoe doe je dat eigenlijk, een goede vraag bedenken? Sommigen roepen dat een bepaald antwoord weten, maar dat hoeven we niet te horen, we willen alleen maar nieuwe vragen. Er zijn woorden die je daarbij helpen: Waarom, waar, hoe, wat, wie, welke. Zo komt het bord vol te staan met dingen die we zouden willen weten. Heel interessant, zo even kijken of we antwoorden horen in het filmpje dat we gaan bekijken.

De ochtend eindigt, hoe kan het ook anders, met eten van cake en koek. Er is genoeg voor iedereen, zelfs de moeders en vaders kunnen een stukje proeven. Op verzoek vind je het recept op Facebook, ook foto’s van de ochtend staan daar in het album koken met honing.

Groet!