Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 12 April 2014

Hoe snel zuigen bloemen water op? De PlusKlusKlas onderzocht het

Deze ochtend gaan we actief onderzoek doen, altijd leuk. De kinderen weten heus wel hoe bloemen kunnen blijven leven, die zuigen water op. Als ze nog aan een plant zitten gaat dat via de wortels in de grond. Het water gaat via de stelen omhoog. Hoe snel zou dat eigenlijk gaan? En zou dat bij alle bloemen even snel gaan? Dat gaan we onderzoeken.

We hebben verschillende soorten witte bloemen: tulpen, rozen en ranonkels. We gaan bekijken hoe de steel in elkaar zit, daar blijken grote verschillen in te zitten. Vergrootglas erbij. Bij de ranonkel zit er een groot gat in het midden, een echte holle stengel, de tulp heeft duidelijk zichtbare buisjes in de steel, de roos heeft een groene cirkel om een wit schijnbaar dicht hart, maar bij nadere bestudering lijken daar toch gaatjes in te zitten.

De kinderen krijgen de opdracht om de bloemen zelf en de doorsnedes zo nauwkeurig mogelijk na te tekenen met de goede naam erbij.

Dan komt de volgende stap: om te zien hoe lang het duurt voor het water van het begin van de steel tot de bloem gezogen is, gaan we hem in water met een kleurtje zetten. Wat zou er gebeuren? Er worden verschillende opties genoemd, sommigen verwachten een felgekleurde bloem, anderen meer kleine stippels, een ander vindt dat te voor de hand liggend en oppert dat er iets in de steel te zien moet zijn. We gaan het uitvinden.

We meten de stelen af om ze even lang te maken, anders moet het water verschillende afstanden afleggen en kun je er geen eerlijke conclusies uit trekken. Iedereen mag een eigen kleur kiezen voor de proef.

Dit alles koste best veel tijd, we eten en drinken later dan normaal, gaan daarna buitenspelen en als we terugkomen…. zijn tot onze verbazing de tulpen allemaal al gekleurd! Dat ging wel  heel snel! Ook de ranonkels zijn niet meer zo wit. Aan de rozen is nog niets te zien. Of toch, we hebben ook bloemen met een korte steel van 5 cm gemaakt, als je dat roosje naast een lange houdt, zie je duidelijk dat ook deze al verkleurd is.

We waren onder de indruk van het (snelle!) effect en alle kinderen wilden meteen een gekleurde bloem meenemen natuurlijk. Helemaal goed, want een week later is er weinig meer van de bloemen over waarschijnlijk.

Voor foto’s van deze ochtend klik hier.