Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 22 April 2014

Cakebeesten in allerlei kleuren in de PlusKlusKlas

15 april 2014: Deze woensdagochtend hebben we het over kleur in de natuur. Kleur heeft meerdere functies in de natuur: het kan dat een dier bepaalde kleuren heeft om niet op te vallen en daardoor beter kan jagen of daardoor juist niet gezien wordt als prooi. Kleur kan gevaar want giftig aangeven, en zo veiligheid bieden omdat zo’n dier niet aangevallen wordt. En kleur wordt ingezet als verleiding, het maakt dieren mooi en aantrekkelijk, vaak de mannetjes voor de vrouwtjes.

Om dit onderwerp in te leiden stel ik een vraag in de trant van: wat is de betekenis van kleur? Toen ontstond er een geweldig filosofisch gesprek. De kinderen begonnen te bedenken wat het zou betekenen als er geen kleur was in de wereld. Dit waren hun gedachten:

Zonder kleur wordt het leven saai en lelijk.
Kunst werkt dan niet meer.
Je zou er wel aan wennen.
De mens kent dan ook geen kleur.
Er hoeven geen kleren meer ontworpen te worden.
En je hoeft dan dus geen kleren meer te kiezen.
Snoepjes zien er niet zo leuk uit maar zijn tóch lekker.
Probleem met medicijnen: pillen zijn vaak met twee kleuren. Zonder kleur raak je in de war en weet je niet meer welke pil waarvoor is.
Wat zou er met onze huid gebeuren? Huidkleur is ook een kleur.
Als alles grijs is, vallen letters niet meer op, dan moet je ze zo maken dat je ze kan voelen.

Heel bijzonder, deze weidse inbreng. Uiteindelijk komen we toch bij de insteek waar het om te doen was. Plus een extra vraag: wat zien dieren zelf eigenlijk?

Daarna komt op deze bijna-Paasochtend een leuk vervolg: bedenk een dier dat kleur heeft en op een bepaalde manier gebruikt, teken je ontwerp en voer het daarna uit in cake en marsepein.

Dat is even verkennen van de mogelijkheden en van je eigen vaardigheden. Er kan meer dan ze in eerste instantie denken, er komen prachtige resultaten uit, en niet te vergeten lekker!

Sommigen eten hem meteen op (na een foto), anderen nemen hem mee naar huis om te showen.Voor meer foto’s van deze ochtend, klik hier.