Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 20 March 2014

Welk dier ben ik? Fijne raadsels en meer in de PlusKlusKlas

20 maart 2014: Onze PlusKlusKlas begint zoals gewoonlijk met vrij spelen. De geheime knikkerbaan heeft fans die steeds nieuwe bouwvarianten bedenken, we hebben de kinderen die altijd graag gaan tekenen, we hebben er die graag een juf strikken voor een slim spelletje en we hebben allerlei leuke boeken die ook trekken.

Daarna doen we een klein voorstelrondje voor de nieuwe leerling. Hij is een beetje verlegen, dus we starten gauw met een spel: welk dier ben ik? Eén kind op de gang, de anderen bedenken een dier dat geraden moet worden. Dat dier wordt opgeschreven op een papiertje, ook door een kind, er ontstaan mooie fonetische schrijfsels. Wat bedenken ze zoal: ratelslang, egelvis, maar ook rat. Het kind op de gang wordt teruggehaald en het papiertje op zijn rug vastgeplakt. Dan begint het vragen: ben ik een zoogdier? Kan ik snel lopen? Ben ik groot? Kan ik vliegen? Heb ik vier poten? Wij antwoorden alleen met ja of nee en geven indien nodig hints. Prachtig wat een goede vragen ze bedenken om op het spoor te komen van wat ze zijn. Ik ben ook onder de indruk van welke hints ze weten te bedenken: een opmerking die goed richting geeft zonder teveel te verklappen. En ze vinden het allemaal bijzonder leuk!

Vorige week hadden we geen internet, we hebben nog een filmpje over sporen tegoed. Vol aandacht slurpen ze de beelden en de informatie naar binnen.

Eten, heerlijk buiten spelen, en dan aan de slag. Iedereen kiest een dier dat hij interessant vindt en gaat uitzoeken wat dit dier nodig heeft om het fijn te hebben. We gaan een eigen dierentuin ontwerpen. Een cheetah kan heel hard lopen. Hij heeft een groot grasland nodig zodat hij goed sprintjes kan trekken. De paardenmeisjes kiezen de wilde variant: zebra’s. Zo zijn er allerlei grote en kleine dieren. De gegevens worden opgezocht, getekend en opgeschreven. Gelukkig hebben we héél veel boeken!. Ieder werkt op zijn eigen niveau. De oudsten denken groot, er is een duo die zo ongeveer een bedrijfsplan uitwerkt: een dierentuin heeft niet alleen dieren nodig maar ook een toegangshek, een kassa, souvenirverkoop, restaurant en snackbar en nog zo wat van die dingen. Zelfs over salaris van medewerkers en de opslag van voer wordt nagedacht.

Dit was nog maar het begin, we gaan een grote PlusKlus-dierentuin maken, een enorme kijkdoos die laat zien hoe het er allemaal uit moet komen te zien. De foto’s zijn via deze link terug te vinden.